De Westerkerk met haar kroon en drie Andreaskruisen, haar centrale ligging in de nabijheid van het Anne Frankhuis en Homomonument, haar rol in de oorlog en haar hedendaagse functie als rustpunt in de drukke binnenstad, is de best denkbare locatie voor een tentoonstelling in mei 2025, de maand waarin we stilstaan bij 80 jaar vrijheid.
Aan de hand van de foto’s van Cas Oorthuys (1908-1975) wordt de tentoonstelling Verzet in Beeld gepresenteerd in de Westerkerk van 4 t/m 21 mei 2025. De opening valt samen met de Nationale Dodenherdenking op zondag 4 mei en dominee Herman Koetsveld zal die dag in zijn preek ingaan op de vele morele dilemma’s die de verzetsactiviteiten met zich meebrachten en aandacht schenken aan de verzetsactiviteiten van Gerardus Oorthuys, vader van de fotograaf, die tot halverwege de Duitse bezetting dominee was in de Westerkerk.
De zwart wit foto’s van Cas tonen op indringende wijze het “normale” van de oorlog en hoe deze onderdeel wordt van de dagelijks dag. In de tentoonstelling is de mens centraal gesteld en is er oorlog te zien in onze straten. De foto’s tonen hoe de dood in de straten eruit ziet na een bombardement. De foto’s laten zien wat het betekent als het leven drastisch verandert, als de regels zich tegen je keren en als het voor jou verboden is om er te zijn. Hoe je met je eigen handen het merkteken van je “anders zijn” op je jas moet naaien, hoe het eruitziet als je niet meer welkom bent, en onder de grond moet wonen. De foto’s tonen ons honger in de straten van je stad en dat verzet mensenwerk is. Ze tonen mannen met wapens en gevechten op De Dam en ook de vreugde van de bevrijding.
De Westerkerk is dagelijks geopend en gratis toegankelijk